- Daca stii misterul facerii vinului,
- Daca gusti si recunosti vinurile,
- Daca stii sa fii intelept si sa astepti vinurile,
- Daca stii istoria vinurilor,
- Daca te intereseaza lumea vinurilor
- Daca esti un curios al vinurilor,
- Daca vrei intotdeauna sa ai un client satisfacut, fie ca este amator de vinuri sau nu,
- Daca stii toate acestea fara sa devii vanitos, orgolios si ingamfat,
- Atunci vei fi sommelier...
Un altfel de CV - Nascut in zodia Vinului
WINETASTE este o platforma de promovare a culturii vinului, a pasiunii pentru acesta si de formare profesionala in domeniu. Platforma este dezvoltata in jurul experientei profesionale de peste 20 de ani a somelierului Sergiu Nedelea, Iudex de Vino al Legatului de Bucuresti-Cavaler al Vinului European- Consulatul Romaniei prin autoritatea Ordinului Cavalerilor Vinului din Europa.
Prin cele două componente ale sale, platforma propune o abordare unica a lumii vinului, orientata atat catre profesionisti, cat si catre cei ce sunt pur si simplu pasionati de acest vast si fascinant univers.
Componenta digitala a platformei te initiaza in fascinanta lume a vinurilor. Aici poti afla povestea Somelierului, povestea vinului, precum si notiuni de bază despre cum se pastreaza acesta, cum se serveste, cum se degusta si cum se asociaza cu preparatele culinare.
Componenta interactiva a platformei se regaseste in activitatile Agentiei de Somelieri WineTaste si in Cursurile de Formare in Profesia de Somelier. Agentia de Somelieri WineTaste ofera consiliere si suport direct prin propriile resurse umane si logistice in organizarea de evenimente, in prezentari de vinuri si in organizarea si promovarea portofoliului de vinuri al diferitelor persoane fizice si juridice. Cursul de Formare in Profesia de Somelier este acreditat de Ministerul Muncii, Ministerul Educatiei si Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor si se desfasoara in parteneriat cu Scoala Barmania. Din 2012 pana in prezent, aceste cursuri au fost absolvite de mai mult de 10 promotii, insumand peste 100 de absolventi.
Carte de vizita
Platforma WineTaste este administrata de catre Sergiu Nedelea, ca director general. Iata cateva repere din palmaresul sau profesional:
Competente certificate
- Manager in activitati de turism-Brevet de Turism, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului
- Wine & Spirits Education Trust -W.S.E.T. Certified- Award Wines and Spirits
- Formator Cod COR 24105, Acreditat de Ministerul Muncii, Ministerul Educatiei, CNFPA
- Evaluator CNFPA, Acreditat de Ministerul Muncii
- Degustator de vinuri, Oficiul National al Viei si Vinului - A.D.A.R.
- Manager Hotel/Restaurant, T.H.R Consulting Group Bucuresti
- Somelier, T.H.R. Consulting Group
- Universitatea Athenaeum Facultatea de Drept- Absolvent
- S.N.S.P.A. - Licentiat in Stiinte Politice si Administrative
Activitate in asociatii de profil
- Ambasador al Asociatiei Sommelierilor Europeni in Romania 2011-2015
- Presedinte Federatia Somelierilor din Romania 2010-2011
- Iudex de Vino al Legatului de Bucuresti-Cavaler al Vinului European - Consulatul Romaniei prin autoritatea Ordinului Cavalerilor Vinului din Europa 2008
- Membru al Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism
- Membru fondator al Asociatiei Culturale „Cezar Boliac”
Activitate profesionala:
- Membru al juriului International Concours Mondial de Bruxelles 2013 (Bratislava), 2014 (Bruxelles), 2015 (Jesolo-Italia)
- Membru al juriului international in competitia Vinaria Plovdiv -Bulgaria 2012, 2013, 2014
- Membru al juriului Premiile de Excelenta Vinul.ro 2013
- Partener la proiectele culturale ale Institutului Cultural Roman.- I.C.R. Budapesta, I.C.R. Varsovia, I.C.R. Viena, I.C.R. Cracovia 2011-2012
- Partener Cotnari-Vinuri romanesti Berna Elvetia 2014
- Partener in proiectul „ Seri Perfecte-Purcari” Chisinau, Republica Moldova 2013/ 2014
- Partener „International Wine Contest Bucharest 2012/ 2013/ 2014
- Partener Cotnari-Vinuri Romanesti Parlamentul European Bruxelles Belgia 2012
- Parener la „Arena Bucatarilor” Selgros Brasov 2012
- Partener la „International Wine Contest Bucharest 2012/ 2013/ 2014
- Lector Master Class- Vinurile Rep. Moldova, Palatul Parlamentului Bucuresti 2013
- Lector Master Class –Degusta Moldova 2012
- Presedinte juriului Somelieri „ Cupa Dunarii”-Braila 2011
- Membru al Juriului in 2011 pentru-Premiile de Excelenta in Turism 2010
- Organizator-responsabil registru de crama „ International Wine Contest Bucharest 2011”
- Membru al juriului „International Enologic Contest Vinitaly 2011” Verona Italia
- Organizator prin F.S.R-Aroma Center, a Concursului Internatiional „ Premiille de Excelenta Vinul.ro” 2010, 2011
- Presedinte al juriului la competitia „Barmaniada-sectiunea somelier Wine Master” 2010, 2011,2012, 2013
- Membru in juriul International la competitia „Bucatarul de Aur al Bucurestilor” 2009, 2010
- Membru al juriului la Concursul National Maitre d’Hotel- „Cupa Marian Bugan” 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013.
- Membru in juriul International al jurnalistilor la concursul "Peste e Vini" - Ancona Italia din 2009
- Membru al juriului la "Concursul de gatit in aer liber" organizat de Fundatia Culturala A.C.E.E.A. 2007,
- 2008, 2009, 2010, 2011, 2012- Presedinte al juriului Somelierilor, cupa „Somelier Sergiu Nedelea”-organizat de Fundatia Culturala A.C.E.E.A.
- Jurizare la concursurile de specialitate Maitre d'hotel, Somelieri, Ospatari (ex: Continental Hotels)
- Partener strategic la Salonul VinVest-Timisoara
- Partener strategic la Salonul Good Wine-Bucuresti
- Partener Instiutional la Salonul Pro Vino-Iasi, Cluj Napoca
Activitate publicistica:
- Redactor colaborator la publicatiile de specialitate: Wine&Spirit Club, Secrete de Chef, La Cucina, Vinul.ro, Horeca Romania, Food&Bar Magazine, Millesime
- Redactor colaborator la publicatiile Luxury si Yachting Pleasure
- Autor al „Caietul Somelierului-Ghid pentru aspiranti si profesionisti”, Editura Cuvantul Info-Ploiesti 2012- (editie revizuita 2014)
- Coautor al cartilor: „Povestiri Carciumaresti”, "Ghidul Vinul.ro 2010" , „Ghidul Vinul.ro 2011” Ghidul Vinul.ro 2012 Editura Business Adviser si „Ghidul Vinurilor Romanesti”-Editura Hause of Guide
- Consilier si redactor la revistele Wine Magazin si Vinosofia
- Colaborator pentru emisiuni de specialitate la TVR, BravaTV, Euforia Cuisine, TVR3, Realitatea TV, Prima TV, Antena 1...
Presa despre...
Mai multe detalii despre profilul profesional al somelierului Sergiu Nedelea puteti citi /viziona aici:
- http://adevarul.ro/life-style/bucatarie/povestea-vinului-spusa-cavaler-s...
- http://vinul.ro/sergiu-nedelea-in-viata-ca-si-n-vin-caut-echilibrul.html
- https://stefanteris.wordpress.com/2015/01/18/un-altfel-de-cv-nascut-in-z...
- http://dilemaveche.ro/sectiune/oameni-cu-dileme/articol/vinul-intre-magi...
- Interview with Sergiu Nedelea, sommelier:
"The wine, between magic and industry"
More and more people in Romania enjoy the pleasures of luxury life, including the opportunity to appreciate a good wine. Sergiu Nedelea, one of the best known sommeliers in Bucharest, speaks about the tradition and the present of his profession.
"Desi este nascut la 14 martie 1965, in zodia Pestilor, mediul in care Sergiu Nedelea se simte „acasa”, nu e apa, ci vinul si fabuloasa lui lume. Pentru cei care il cunosc, este evident ca legatura trainica care exista intre vin si somelierul format in mijlocul viilor din Dealu Mare, Prahova, depaseste cadrul restrans al unor obligatii profesionale. Este mai profunda chiar si decat o legatura cu explicatii genetice, desi, in familia sa, este a doua generatie de oameni care percep restauratia ca pe o arta."
Ideea „capitalista” de a se intretine material in facultate prin practicarea meseriei de ospatar a facut ca Sergiu Nedelea sa isi gaseasca vocatia pasind pe urmele tatalui sau. Dar nu acesta i-a fost primul magistru, ci un celebru formator si dirijor de profesionisti ai restaurantelor. E vorba despre Horia Otoi, nume celebru in turism si alimentatie publica, pentru toti cei care au avut privilegiul sa se desfete cu spectacolul gastro-oenologic oferit de „orchestra” dirijata de acesta la Complexul Turistic “Casa Seciu”, din Boldesti (Valea Calugareasca) - Prahova. Sub bagheta lui Horia, Sergiu Nedelea a deprins nu numai interpretarea separata a diverselor partituri din ceea ce s-ar putea numi simfonia de servicii care delecteaza oaspetii unui restaurant autentic. Este unul dintre putinii elevi ai lui Horia Otoi care si-a ajuns maestrul din urma, depasind stadiul de „interpret” si devenind, la randul sau dirijor. Si inca unul de inalta clasa...
Interpret si dirijor in „orchestra” HORECA
Astfel, Sergiu Nedelea a trecut succesiv prin etapele de ospatar, sef de sala si somelier la complexul turistic „Crama Seciu” (1991-1998). Din 1998 pana in prezent, a condus mai multe restaurante si chiar si un complex turistic: restaurantul ”Europa”, din Ploiesti (1998-2000); Complexul turistic „Cabana Muntele Rosu”, din statiunea prahoveana Cheia, (2001-2002); restaurantele “Casa Iancului”, din Bucuresti (2002-pana in prezent).
Aici, la „Casa Iancului”, Sergiu Nedelea a gasit scena pe care sa isi poata afirma stilul si pe care sa poata etala valentele bucatariei si vinurilor romanesti. Într-un Bucuresti din ce in ce mai cosmopolit, invadat de bucatarii si vinuri din cele mai neasteptate colturi ale lumii, Sergiu Nedelea crede cu tarie in sansa bucatelor si a vinurilor autohtone.
Restaurantul, scena de specatcol
Sergiu Nedelea este convins ca denumirea de „restauratie” care defineste domeniul sau profesional, nu vine doar de la restaurarea necesarului alimentar cerut de organism, ci si de la restaurarea bunei dispozitii a clientului. Visul sau este de a contribui la renasterea acelei „culturi de restaurant”, pe care romanii au avut-o, dar care s-a deteriorat in timp. Este vorba despre felul in care oamenii percep locul si rolul restaurantului in societate. În viziunea lui.Sergiu Nedelea, restaurantul nu trebuie sa fie un loc in care te duci sa mananci, sa bei si... atat! Pentru asta sunt fast-food-uri, braserii etc. Restaurantul este locul in care „omul se intalneste cu Vinul”. Şi, aici, trebuie sa mentionam ca Sergiu Nedelea nu numai ca scrie Vin cu majuscula. Dar asa il si rosteste, si chiar asa se si gandeste la acest nobil aliment: cu majuscula. Sergiu Nedelea este convins ca restaurantul ideal este locul in care oamenii vin pentru a se bucura de spectacolul unor vinuri cu personalitate, in compania unor preparate deosebite, a unei muzici discrete. Este atmosfera ideala in care somelierul poate etala minunatele povesti ale vinurilor, pregatind astfel ambianta in care comesenii pot face un scanteietor schimb de idei, sau isi pot imbogati zestrea de amintiri cu o zi, sau o seara, de neuitat. În opinia sa, recunoasterea artei de a aduce bucurie in sufletul clientilor nu se regaseste neaparat in „tipsul ” lasat la nota de plata, ci in frecventa cu care acestia revin in restaurantul respectiv.
Someleria, profesie de credinta
Fire ambitioasa, Sergiu Nedelea are ca obiectiv principal folosirea experientei si pregatirii acumulate in posturile pe care le-a ocupat pana in prezent, in domeniul F&B. Însa, aceasta este profesia de zi cu zi a lui Sergiu Nedelea. În egala masura, el nu se poate desparti de marea sa pasiune, VINUL, datorita caruia a ajuns sa considere someleria profesia de credinta.
Ca somelier, Sergiu Nedelea considera ca niciodata nu stii destul despre vin. Multi dintre cei care au avut ocazia sa ii asculte prezentarile au sesizat ca farmecul lor rezida in lipsa acelui stil „mecanic”, plin de automatisme, sau de sabloane care plictisesc audienta altor prezentari. Asta se intampla pentru ca Sergiu Nedelea este unul dintre somelierii completi pe care ii avem si care percepe Vinul ca pe un univers spiritual.
Licentiat al Facultatii de Administratie Publica din cadrul S.N.S.P.A. (Şcoala Nationala de Studii Politice si Administrative), el a urmat in paralele cursurile de specialitate de la T.H.R. Consulting Group Bucuresti, pentru formarea sa ca somelier si, apoi, ca manager Hotel/Restaurant. Sergiu Nedelea este unul dintre cei care citesc in permanenta, cautand vinul nu numai in literatura de specialitate, ci si in cea din cele mai neasteptate domenii, unde putini s-ar gandi ca il pot gasi. Astfel, Sergiu Nedelea a ajuns sa fie considerat unul dintre cei mai buni somelieri specializati in prezentarea podgoriilor si vinurilor romanesti, fiind solicitat nu numai pentru prezentari de vinuri, ci inclusiv pentru a participa la jurizarea diferitelor concursuri din domeniu. Este un nivel la care a ajuns nu numai prin pasiune, dar si prin multa munca. Sergiu Nedelea mai este un somelier complet si pentru ca este unul dintre foarte putinii pe care i-am vazut preocupati sa viziteze an de an podgoriile si cramele romanesti, „arhivand” in memorie particularitatile fiecarui an vitivinicol.
Fire generoasa, Sergiu Nedelea isi impartaseste cunostintele si ideile prin articolele publicate in revistele de specialitate Wine & Spirit Club (fosta Wine Industry) si „Food & Bar Magazin”, precum si pe reputatul site www.vinul.ro. Nu in ultimul rand si nu intamplator, Sergiu Nedelea este si consilier al revistei Wine & Spirit Club, singura publicatie a vinului care se tipareste in Romania.
Stefan TERIS, redactor sef Wine and Spirit Club
WINE TASTE asigura:
|
WINE TASTE organizeaza:
|