
Vinurile rozé sunt cunoscute ca vinuri de pasaj, vinuri pe care le asoociem in gemeral antreurilor, anumitor preparate din peste sau carnurilor fripte pe gratar.Totusi, de cele mai multe ori, nu le acordam atentia pe care o merita. Rozé-ul este un vin complex, cel ce transcende simfonia gusturilor, aromelor si culorilor, de la suavele vinuri albe la puternicele vinuri rosii. Producerea acestui vin este o provocare pentru orice vinificator, deveninand o mandrie cand rezultatele sunt pe masura asteptarilor.
Ne vom pune fireasca intrebare: de ce este atat de dificil sa produci un vin rozé? Exista falsa impresie ca un vin rozé ar fi produsul asamblajului dintre un vin alb cu un vin rosu sau ca ar fi, poate, rezultatul vreunui cupaj nereusit. Adevarul este cu totul altul, vinult rozé fiind obtinut prin vinificarea strugurilor rosii, de regula Merlot, Burgund, Pinor Noir, Cabernet Sauvignon, separat sau in diferite cupaje. Culoarea, aromele si gustul sunt date de contactul redus ca durata al mustului cu pielita boabelor de strugure rosu, limitand astfel transferul total de culoare, obisnut pentru vinurile rosii. Procedeul de obtinere a vinurilor rozé de calitate este dat, practic, de macerarea bostinei (statul pe boasca) intr-o perioada limitata intre 12 si 24 de ore. In momentul in care se atinge culoarea dorita a mustului, se intrerupe macerarea. Aici intervine maiestria vinificatorului in a obtine rozé-ul in nuante de rozé-coral, rozé-capsuna, rozé-somon, rozé-foita de ceapa, ultima culoare fiind considerata un standard al acestui vin. Chiar daca pentru personalitatea unui rozé culoarea este definitorie, nu trebuie sa minimalizam gustul, care poate fi sec, demisec sau chiar demidulce. Nu trebuie, de asemenea, sa uitam de aromele deosebite ale unui rozé. de la capsuni si trandafiri, la coacaze negre.
Le vin en rose
Vinurile rozé, ca orice produs supus comercializarii, au avut perioade de glorie, dar si de uitare, cunoscatorii asociindu-le cu traiul bun (Le vie en rose... le vin est rosé). Perioada dintre cele doua razboaie mondiale, a facut ca gustul, aromele si culoarea rozéurilor sa triumfe. In anii `70-`80, ratiunile producerii vinurilor rozé au fost mai mult de natura economica, la putere fiind vinur alb, in timp ce producatorii se confruntau cu o supraproductie de vin rosu. Timpul a facut ca rozé-ul sa fie perceput drept ceea ce este, un vin de calitate, pe care il alegem pentru a ne fi companion in lungile seri de vara si sa ne faca viata mai frumoasa.
Vinurile rozé au inceput sa se impuna si pe piata noastra. Meritul este in primul rand al producatorilor care au inteles sa fie flexibili si totodata dinamici in crearea unor produse de calitate. Importurile care au facut sa apara produse etalon din pietele consacrate, fapt care a oferit metoda comparativa, impulsionand un standard atat consumatorilor cat si producatorilor.
Cateva sfaturi
Si pentru ca intram in anotimpul rozé-urilor va vom atrage atentia asupra unor vinuri produse la noi, mentionand ca ordinea de prezentare nu reprezinta o clasificare:
- Rozé - Domain Ceptura 2006, produs de Davino, asamblaj din Merlot si Cabernet Sauvignon, Ceptura Dealul Mare.
- Rozé - Terra Romana 2005, produs de S.E.R.V.E., asamblaj din Merlot si Cabernet Sauvignon, Colinele Dobrogei.
- Rozé - Domain Ceptura 2004, produs de Davino, asamblaj din Merlot si Cabernet Sauvignon, Ceptura Dealu Mare.
- Rozé - Prince Stirbey 2005, produs de Agricola Stirbey, sau Cabernet Sauvignon-Dragasani.
- Rozé de Noir - Produs de Cramele Halewood, soi Merlot, Dealu Mare.
- Rozé de Roumanie - Val Duna 2005. produs de Carl Reh Winery, asamblaj din Merlot si Burgund, Dealurile Olteniei.
Campanie pentru un rozé
Lista vinurilor rozé este cu siguranta mai lunga, dar ne oprim aici pentru ca nu dorim sa punem in dificultate Chef-ul si Somelierul cand se vor aseza la masa cea de taina, in fata paharelor cu vin rozé, pentru a descoperi impreuna asocierea cea mai aproape de perfectiune dintre vin si mancare. Ne vom apropria, totusi, de masa celor doi maestri pentru a le deslusi secretele.
Rozéurilor produse de Davino sub numele Domain Ceptura, echilibrate. cu nuante de fructe de padure bine coapte, li se pot asocia o tarta cu carne de miel. Argumentul de asociere cu un preparat prin excelenta continental este dat si de continutul de alcool ridicat (13,9%).
Tarta de miel are toate elementele specifice unei mancari continentale: aluatul din faina, oua, lapte dulce si unt, carnea de miel tocata si condimentat cu mirodenii, usturoi verde, patrunjel proaspat...
Vinurilor rozé de la S.E.R.V.E., vinificate in maniera clasica frantuzeasca, le putem asocia somonul la gratar cu o garnitura de frigarui de fructe (ananas, mere, smochine) sau, de ce nu, rondele de calamar cu sos picant, rasfatate de condimentele Mediteranei si unse cu sacrul balsam: uleiul de masline.
Rozéul de la Agricola Stirbey, bland la infatisarea precum capsuna parguita, dar aprig la tarie (13% vol. alcool), poate sta cu cinste langa ceva mezeluri fine din vanat, usor condimentate si bine maturate sau langa un piept de gasca copt pe sare asezat pe pat de legume. Rozé de Roumanie -Val Duna, cu aromele sale de fructe dulci si gustul sau demisec ne poarta gusturile catre o tarta de capsuni culese din gradinile de pe malul Dunarii.
Multe ar mai fi de povestit despre vinul rozé, dar ne vom opri aici spre a toasta: Vive le Rozé!
Secrete de Chef mai-iunie 2007