In general in saloanele marilor restaurante, la nivelul restaurantelor asa-zis clasice, in restaurantele cu multe stele sau renumite. Cateodata, din ce in ce mai des, intr-un bistrou (mic magazin) de vinuri, versiune moderna a winstuburilor alsaciene, intr-un restaurant cu mai putine pretentii, dar unde servirea a vinurilor reflecta grija pentru o selectie de calitate, in diferite regiuni viticole. Oriunde se simte nevoia serviciilor unui specialist in vanzarea vinurilor. Prin urmare, veti intalni un sommelier atat in boutiquri (micile magazine) de vinuri, dar si in animatia marilor magazine de distributie. Sommelier, sommelier-pivnicer, sef de sala sommelier, toti uniti prin dragostea pentru vin.
Sommelierule, cine esti tu?
Un om de legatura, caruia ii plac oamenii, stapan pe sine, stiind sa-si reprime trairile, ascunzandu-si oboseala si propriile griji. Atent, ascultandu-i pe ceilalti, sigur, cu gesturi profesioniste, rapid, organizat, vigilent si sobru.