Este bine ştiut că, odată îmbarcaţi la bordul yachtului, este dificil să revenim în port după vinul preferat. Aşa că cel mai bine este să ne asigurăm că „proviziile” cramei plutitoare sunt îndestulătoare şi de bună calitate.
Un vin bun, demn de a ne însoţi în voiajul marin nu se alege în baza unor criterii bine stabilite. Gusturile proprii şi, bineînţeles, ale companionilor sunt primordiale în alegere. Nu poţi uita pe mal şampania preferată. Ar fi un dezastru pentru lungile şi romanticele seri marine. De asemenea, libertatea de mişcare financiară a celor care fac asemenea achiziţii nu ţine cont de reguli stricte.
Ce vin luam în croaziera
Alegerea unui vin - fie el numit premium, exclusivist, sau de lux - se face de multe ori în urma unui trend care traversează piaţa la un moment dat. În schimb, cunoscătorii cu dare de mână, au repere bine stabilite, ştiu ce vor, urmăresc evoluţia anumitor vinuri, se luptă pentru rarităţi (uneori ani buni), transformând achiziţia unui vin într-o adevărată investiţie de care se pot bucura în liniştea talazurilor. Nu trebuie uitată asocierea gustativă de care vom ţine cont când îmbarcăm vinurile. Alimentele marine fiind preponderente în voiajul nostru, vinurile asociate vor fi cele albe, roze şi, bineînţeles, spumantele/şampania. Şi un tânăr vin roşu ne va face plăcere, dar, cu siguranţă, seara, în compania unui cigar, cel mai potrivit este un „roşu bătrân” din Bordeaux.
Cum degustam si cum servim vinul
Degustarea unui vin de clasă se face prin analiza senzorială, adică folosindu-ne simţurile în aprecierea culorii, limpidităţii (ochiul), aromele primare, buchetul (nasul), gustul, postgustul (papilele gustative)... Important în cazul vinurilor de excepţie este contextul în care se degustă aceste vinuri şi respectarea ritualului de servire, pentru a pune în evidenţă cât mai bine calităţile.
Ritualul de servire este făcut de regulă de către un specialist, respectiv de către un sommelier. În lipsa acestuia (este costisitor un somelier la bord), este bine să avem minimum de cunoştinţe despre vinul pe care urmează să-l servim. Dacă ştim povestea acelui vin, dacă îl pregătim pentru servire condiţionându-l la temperatura optimă de servire, dacă îl trecem în carafă pentru a-l decanta şi aera, punându-i astfel în evidenţă buchetul, dacă îi analizăm calităţile şi, bineînţeles, dacă îl recomandăm spre asociere cu un preparat culinar potrivit, atunci cu siguranţă că oaspeţii prezenţi la bord vor fi impresionaţi. Nu uitaţi, paharele sunt foarte importante şi, de obicei, sunt pahare pentru fiecare soi de vin important.
Cum asociem vinul cu mancarea
Vinurile sunt cunoscute după vinificare: vinuri liniştite, vinuri frizante/spumante şi vinurile speciale. Culoarea poate fi albă, roze sau roşie. Vinurile sunt clasificate după o multitudine de criterii date de podgoria de provenienţă, după reputaţia vinificatoru- lui şi... după multe altele.
Asocierea preparatelor culinare cu vinurile face parte dintr-un capitol foarte vast, greu de exprimat în câteva rânduri. Sunt asocieri complementare, în contrast, dar şi în sinergie. Asocierile se fac şi în funcţie de elementele culturale care alcătuiesc conceptul de oenogastronomie al fiecărei ţări. Dar, poate cei mai importanţi la bordul yahtului sunt cei care ne însoţesc şi, desigur, asocierea o vom face ţinând cont de gusturile lor.
E bine de stiut!
- Vinurile de calitate se deosebesc de celelalte... prin calitate!
- Regiunile vestite în producerea vinurilor de excepţie s-au diversificat şi înmulţit în ultimul secol. Bordeaux (Franţa) este de departe exponentul calităţii supreme în materie de vinuri. Tot Franţa deţine supremaţia la vinurile spumante prin arhicunoscuta regiune Champagne. De altfel, Franţa este însuşi atributul de calitate conferit divinului nectar. Italia excelează cu Toscana. Europa, în general, este locul unde se produc vârfurile de calitate. În SUA, Napa Valey-California a devenit emblema calităţii oenologice. Iar Chile, Argentina, Africa de Sud, Australia şi Noua Zeelenadă vin puternic din urmă cu incredibile arome şi gusturi.
- Vinurile mari ale lumii se regăsesc în primul rând în vestitele Chateau-uri din Franţa: Angelus, Ausone, Cheval Blanc, Haut Brion, Lafite Rothschild, Latour, Margaux, Mouton Rothschild, Petrus, Romanee Conti, Yquem, Champagne Cristal. Vinurile produse la casele enumerate, în funcţie de anul de producţie, pot costa de la câteva sute de euro la zeci de mii de euro.
- România are şi ea vârfurile sale de calitate: Davino, Ştirbey, Crama Oprişor, Vinarte, SERVE, Rotenberg...