
In perioada 17-21 iunie 2007, orasul Bordeaux a gazduit cea de-a XIV-a editie a VINEXPO, una dintre cele mai mari manifestari expozitionale dedicate vinului. VINEXPO este, in primul rand, un barometru dupa care aproape toti producatorii si negustorii de vin isi regleaza productia, piata si, evident, viitoarele profituri. O parte din expozantii romani prezenti, fiind si importatori, targul s-a dovedit a fi o oportunitate de a concretiza viitorul pietei romanesti din perspectiva vinurilor importate.
Standul romanesc a fost reprezentat de unsprezece producatori, sub "atenta" supraveghere ministeriala si a A.P.E.V.: Cramele Recas, Domeniul Coroanei Segarcea, Vinarte, Cotnari, Halewood Romania, Agricola Stirbey, Serve Ceptura, Oenoterra, Murfatlar Romania, Cramele Odobesti si Vincon Vrancea.
Speranta moare ultima!
Nu stim care au fost rezultatele expozantilor romani si cat de multe contracte de export au fost semnate. Credem ca sentimentul general este unul de anxietate in fata unei avalanse de butelii cu vin, de marci incarcate de traditie, dar si de oportunismul vinurilor din Lumea Noua. Oricum, nu ar trebui sa dezarmam inainte de a incepe batalia. Sa ne amintim ca vitivinicultura romaneasca se reorganizeaza dupa ani buni de restriste si incearca sa isi redefineasca pozitia de producator european. Si fiindca tot vorbeam la inceput de oportunitati, nu putem trece cu vederea pe cei care ne-au facilitat vizita la Bordeaux intr-un moment atat de important cum a fost VINEXPO - 2007. Este vorba de CRAMELE RECAS, reprezentate de dl. Philip Cox, cel care a reusit sa organizeze un program eficient.
Cu paharul pe mapamond
Aflat pentru prima oara la o manifestare VINEXPO, am avut parte de degustarea unor vinuri grandioase. Din Africa de Sud, am degustat vinuri produse de un oenolog... roman. Este vorba despre Razvan Macis, cel care creeaza produsele cramei Distell.
Din Italia, din zona orasului Verona, am degustat vinuri traditionale, de-a dreptul divine, produse de sute de ani la Masi Agricola, avand totodata onoarea sa-l cunoastem pe Sandro Boscaini, presedintele acestei societati. Tot din Italia, am cunoscut vinurile cu arome de Mediterana, de la Aziende Agricole Planeta, reprezentate de Francesco Planeta. Lumea Noua, am cunoscut-o prin firma Cono Sur, una dintre cele mai puternice firme exportatoare de vinuri din Republica Chile, tara care ne-a uimit inca o data cu tipicitatea si vigoarea soiurilor degustate. Am mai poposit apoi si la un stand de vinuri spaniole, unde gazdele ne-au uimit cu importanta pe care o acorda echilibrului ecologic dintre cultura vitei de vie si mediul inconjurator in regiunea Priorat.
Franta renunta la conservatorism...
Din periplul nostru nu putea lipsi vinul produs de Franta. In chip fericit, l-am descoperit mai intai la standul OVS, firma ce detine marca Chamarre. La standul francez am constatat ca, in tara gazda, nu totul este conservator in materie de oenologie. Vinurile Chamarre sunt obtinute intr-o maniera moderna prin asocieri de soiuri vechi, clasice si de regiuni viticole noi, surprinzatoare, fapt ce demonstreaza o noua abordare a oenologului francez de la Chamarre. De remarcat la aceste vinuri informatia clara de pe eticheta (sunt specificate soiurile de asamblaj), diferita de abordarea asamblajelor facute de Chateau-ri si, nu in ultimul rand, raportul atat de corect al pretului cu nivelul de calitate.
... dar nu si la traditii
O vizita la Bordeaux nu putea fi lipsita de o cina tipic frantuzeasca, la unul dintre cele mai renumite restaurante traditionale: "LaTupina" (La Ceaunu'). Totul a fost intr-un echilibru perfect, fiecare preparat fiind insotit de un vin pe masura. Patronul mi-a facut o adevarata surpriza cand, auzind ca sunt somelier, m-a invitat sa ii vizitez pivnita cu vinuri, cu o nedisimulata mandrie frantuzeasca.
Ziua urmatoare, am inceput un tur al Chateau-rilor, reusind in urma unor interventii sus-puse (multumim inca o data domnului Philip Cox!) chiar vizitarea unuia - CHATEAU GRAND PUY LACOSTE - unde am degustat vinuri din 2006, cu un extraordinar potential de invechire. Chateau Grand Puy Lacoste se afla in Pauillac, cea mai faimoasa comuna din districtul Medoc. Este un loc in care isi mai au originea Chateau Lafite, Chateau Latour, Chateau Muton Rothschild.
Vive la Republique!
Totul pare diferit in podgoriile regiunii Bordeaux. Viile sunt desenate in aburul raului Garronne, pietricelele risipite pe solul atat de vestit par aranjate de designeri renumiti, tufele de trandafiri din capatul randurilor de vita de vie intregesc armonia peisajului. Pe fundal se inalta semete, parca putin trufase Chateau-rile cu pivnitele incarcate de vinuri pretioase ale caror secrete sunt pazite de nobilii aristocrati care stiu sa faca aceste vinuri atat de regale, dar si sa le comercializeze cu pragmatism burghez. De aceea, cred ca formula administrativa perfecta a Bordeaux-ului este Republica.
Vive Bordeaux, la Republique du Vin!
Wine&Spirit Club nr 8 mai-iunie