
Cu siguranta viata e frumoasa cand vinul din pahar este rosé! Daca aceasta ar fi reteta fericirii, vinurile rosé ar capata imunitate de politician si ne-ar privi superior de la inaltimea rangului. Rosé-ul, socotit de multi ca un vin de pasaj, un vin al antreurilor, este in realitate mult mai complex, fiind inca de la nastere "un pretentios". Producerea acestui vin este o provocare pentru orice vinificator, devenind o mandrie cand rezultatele sunt pe masura asteptarilor.
Ne vom pune fireasca intrebare: de ce este atat de dificil sa produci un vin rosé? Exista falsa impresie ca un vin rosé este produsul amestecului dintre un vin alb cu un vin rosu, sau este rezultatul vreunui cupaj nereusit. Adevarul este cu totul altul, vinul rosé fiind obtinut din vinificarea soiurilor rosii, de regula Merlot, Burgund, Pinot Noir sau in diferite cupaje, culoarea, aromele si respectiv gustul fiind date de contactul redus ca durata al mustului cu pielita strugurilor rosii, limitand astfel transferul total de culoare obisnuit pentru vinurile rosii (statul pe boasca). Aici intervine maiestria vinificatorului in a obtine rosé-ul cu nuante de roz-coral, rosé-somon sau rosé-foita de ceapa, ultima culoare fiind considerata ca standard al acestui vin.
Chiar daca pentru personalitatea unui rosé culoarea este definitorie nu trebuie sa minimalizam gustul care poate fi sec, demisec sau chiar demidulce. Nu trebuie, deasemeni, sa uitam de aromele deosebite ale unui rosé de la capsuni la coacaze negre. Nu intamplator ne-am lasat fermecati de stralucirea vinurilor rosé, care au inceput sa se impuna si pe piata noastra stiind ca acum cativa ani consumatorii nu erau convinsi de rolul si rostul acestor vinuri.
Le-am ales sa ne fie companion in lungile seri de vara si cum spuneam sa ne faca viata mai frumoasa. Meritul ca pe piata se gasesc o serie de vinuri rosé foarte reusite, este in primul rand al producatorilor care au inteles sa fie flexibili si totodata dinamici in creerea unor produse de calitate. Importurile au facut sa apara produse etalon din pietele consacrate, fapt care a oferit metoda comparativa impunand un standard atat consumatorilor cat si producatorilor.
Facand o abatere de la traseul ce stabiles te standardul vinurilor rosé, propun un popas langa un altfel de rosé autohton, Busuioaca! Vin demidulcedulce, cu un buchet aparte, molcom si prietenos asemeni oamenilor ce il fac sa prinda viata, avand o culoare mai deschisa la tinerete spre a deveni ruginiu odata cu trecerea anilor. Este vinul oferit spre degustare si desfatare Regelui CAROL al II-lea, cu ocazia unei partide de vanatoare. Gustand din vin, monarhul are o replica memorabila: "Busuioaca este un vin pe care nu trebuie sa-l bei in picioare ca la impartasanie, el trebuie baut in genunchi ca la spovedanie." Nu putem decat sa fim de acord cu aceste cuvinte, adaugand ca fiecare vin rosé obtinut cu multa migala si truda si isi merita clipa sa de sacralitate! In loc de concluzii vom spune:
Sa fie vara, sa fie vin rosé si viata ne va fi mai frumoasa.
Wine Industry nr 5 iulie 2006