
Ce sarbatorim - sau ce ar trebui sa sarbatorim - de 1 Mai, stim cu totii. Cat despre vecinul pomenit si capra sa, credem ca intuiti ca vorbim despre Bulgaria si despre produsul ei turistic. Dar unde apare in aceasta ecuatie vinul? Ei bine, pentru a afla, trebuie sa aveti "putintica rabdare" si sa ne urmati in scurta noastra calatorie pe care am facut-o in tara vecina, spre a sarbatori Armindeniul, in calitate de turisti romani, dar si Ziua Muncii, in calitatea mai noua de cetateni europeni. Astfel, am trecut granita (devenita generica, de la 1 ianuarie) spre a "invada" litoralul vecinilor nostri. Vecini care - intre altele fie spus - au si ei aceeasi vechime, ca si noi, in calitatea de cetateni europeni!
Fara a ne propune, totusi, sa devenim un alt P.R. al turismului bulgaresc, nu puteam sa nu remarcam prezenta subtila, dar si putin agresiva, a vinului in jurul nostru. In camera hotelului, ne astepta cuminte, langa televizor, o sticla de Cabernet Sauvignon din colectia Albena. Ce "coincidenta": chiar numele statiunii! Aici trebuie sa facem mentiunea ca butelia cu vin de 75 cl era strajuita de doua pahare alese corect pentru servirea vinurilor rosii, iar de gatul sticlei atarna un tirbuson inscriptionat, cu - iar coincidenta? - Albena. Cat despre pret, acesta era corect in raport cu nivelul de calitate al vinului: 9 leva, sau 4,5 euro, sau 15 lei. Nu intamplator am facut aceste mentiuni, subliniind faptul ca totul era pregatit pentru consumul respectivei butelii cu vin, nefiind vorba de o "miniatura" de 25 cl, pitita in frigider, printre sticle de bere si ciocolate, cum intalnim de obicei la un standard hotelier de patru stele.
Un alt atribut ce indemna la consumul de vin era sistemul "all inclusive" sau, mai pe romaneste, platesti la noi la agentie si mananci si bei la ei cat poti. De remarcat era faptul ca, in ciuda consumului "gargantuelic", vinul de masa – alb sau rosu– era mai mult decat corect, neprovocand dureri de cap generatoare de repaus la camera. In contextul zilei de 1 Mai, nu am putut sa nu remarc arta vecinilor bulgari de a oferi servicii si produse de calitate burgheza, la preturi muncitoresti. In cele cateva magazine alimentare se gaseau din abundenta vinuri ce pareau, la prima vedere a etichetelor, ca reprezinta toate podgoriile bulgaresti.
Lasand cumva deoparte zona comercialturistica, am ajuns la Balcic spre a vizita resedinta de vara a Reginei Maria, superba gradina botanica din jurul palatului si, nu in ultimul rand, micul magazin - crama "Queen's Wine House". Aici intalnesti o impresionanta colectie de vinuri si un personal ce te provoaca sa degusti din minunatele licori. Am degustat aici vinuri din soiurile autohtone Rubin si Mavrud, dar si... mastica, rachiu si un brandy X.O. A fost o experienta interesanta de povestit cu si despre vinuri, cu pasiuni apuse si trecute in istorie, povesti cu Regina Maria, dar si cu tov. Todor Jivkov... Povesti din trecut, din prezent si, de ce nu, povesti din viitor.
Ca argument suprem pentru aceasta scurta dizertatie despre vinurile vecinilor, avem insusi istoria vitei de vie, "vitis vinifera". Nascuta poate in Tracia, poate in Dacia... Oricum, astazi, in contextul globalizarii, conteaza mai putin. O certitudine ramane produsul, adica VINUL pe care il scriem cu majuscule! Vinul, cel care, in ciuda interferent elor culturale a ramas acelasi, chiar daca a cucerit mapamondul. Si, pentru ca tot pomeneam de 1Mai, ne reamintim ca, pe când mititeii de origine orientala au devenit produs national romanesc, iar rahatul turcesc a devenit produs bulgaresc, vinul, indiferent de soi si origine, este al nostru, al tuturor celor ce muncesc. Onoare muncii, traiasca 1 Mai, traiasca Vinul! Si al nostru, si al lor...
Wine&Spirit Club nr 8 mai-iunie