Definitia din Littre: (lat. Saumalarius din salma) cel care are responsabilitatea pentru vesela, lenjerie, paine, vin /chelar.
Definitia din Petit Robert: 1316 "cel care conduce un animal de povara". In vechime, persoana care are in grija punerea mesei si alimentele intr-o casa, intr-o comunitate. -spec. Paharnic Modern: 1812, persoana insarcinata cu pivnita (crama), cu vinurile intr-un restaurant. (Littre, Petit Robert -dictionare franceze de referinta).
Istoricul meseriei de sommelier
Insarcinarea de paharnic, in primele secole ale istoriei noastre, reprezenta unul din marile Servicii pe care Merovingienii si Carolingienii le-au impumutat din Roma antica. Regele Filip al V-lea a consacrat denumirea de sommelier printr-o ordonanta in 1318. Aparitia primelor restaurante dupa Revolutie, a consacrat talentele sommelierilor, drept responsabili cu bauturile. Apoi arta gastronomiei, in secolul al XX-lea, perioada Belle Epoque, au innobilat meseria de sommelier. O meserie dificila acaparanta, uneori tulburatoare, reprezentata de oameni de varsta medie (coapta), o meserie care vede indepartandu-se tineretea si care aproape a disparut spre anii 1970. Tenacitatea unora precum Jean Frambourt, presedinte al Oganizatiei internationale a sommelierilor, a regretatei Odette Kahn, directoarea revistei "Vinurile Frantei", a marilor profesionisti, au reaprins flacara acestei meserii pe cale de disparitie. Sommeleria atrage din acel moment multi tineri; o adevarata cura de tinerete, dar si o innoire a cunostintelor, a dorintei de a evolua. O profesie salvata, dar victima a instabilitatii economice, o profesie care se apara, care isi dovedeste competentele si isi justifica existenta prin rentabilitatea pe care o aduce afacerii (intreprinderii, localului).