
In perioada 18-21 mai a.c., in insula Rodos, din Grecia, a avut loc cea de-a XII-a editie a competitiei internationale "Best Sommelier of the World", eveniment in urma caruia este desemnat campionul mondial al somelierilor.
Istoria competitiei "Best Sommelier of the World" incepe cu anul 1969. De atunci, la fiecare trei ani, sub egida organizatiei „Association de la Sommellerie Internationale” (ASI), lupta pentru suprematie are loc intre cei mai buni dintre cei mai buni somelieri ai lumii.
Panteonul campionilor
Cu siguranta, toti somelierii prezenti in Rodos, la a- XII-a editie a "Best Sommelier of the World- 2007" au fost bine pregatiti, dar numai patru au putut ajunge in finala. Iar dintre acestia, numai unul singur poate primi titlul de campion mondial. De altfel, aici nici nu exista locurile II, III, sau IV. Aici se alege cel mai bun si atat! Anul acesta, la Rodos, titlul suprem a fost atribuit finalistului din Suedia, Andreas Larsson, in varsta de 35 ani.
Un exemplu de daruinta profesionala este cel al britanicului Gerald Basset, de patru ori finalist, dar niciodata campion... Printre favoritii care nu au ajuns in finala, ramanand semifinalisti, s-au numarat Robert Lie, din Norvegia (campion european la Ruinart 2006) si Yoichi Sato, din Japonia.
Probe complexe, competitie dura
In semifinalele acestei editii a competitiei au ajuns 45 de somelieri. Dintre acestia, in urma unor probe scrise, in finala s-au calificat patru, respectiv: Eric Zwiebel, din Franta, Gerald Basset, din Anglia, Paolo Basso, din Elvetia si Andreas Larsson, din Suedia.
Reamintim ca, printre semifinalisti s-a numarat si somelierul Doru Dumitrescu, reprezentantul Romaniei. Acesta ne-a dezvaluit cat de complexe au fost probele teoretice, precum si noua abordare pe care ASI o impune in evaluarea nivelului intr-o astfel de competitie mondiala. De exemplu, in afara cunoasterii universului vinurilor, un somelier modern trebuie sa cunoasca la fel de bine ceaiurile (soiuri, arome, origini), distilatele, cafeaua, tutunurile, apele minerale...
Printre probele practice de mare complexitate s-au numarat recunoasterea si descrierea a patru soiuri de vin, precum si – mult mai dificila – identificarea si descrierea in cinci minute a 12 bauturi spirtoase (distilate), dintre care unele au fost prezenetate, nu intamplator, in pahare din cobalt (negre), ceea ce a adaugat un grad in plus de dificultate probei. Nu a lipsit, desigur, nici proba, clasica de acum, a decantarii vinului rosu, proba executata cu multa maiestrie si siguranta de finalisti. Atitudinea degajata si stapanirea de sine a somelierilor finalisti a dovedit cata munca si experienta se afla in spatele reprezentatiei din seara concursului.
Surprize pentru romani
Din postura sa de concurent, Doru Dumitrescu a avut surpriza de a descoperi in chestionarele concursului o proba legata de Romania, mai precis descrierea unei podgorii romanesti: Stefanesti - Arges. Dar surprize am avut si noi, delegatia neoficiala a Romaniei, formata din Laurentiu-Achim Avram – somelier 5enses si Sergiu Nedelea - somelier Wine Taste, cand, in cadrul probei practice de asociere a vinului cu preparatele, preferatul publicului, Paolo Basso din Elvetia, a asociat excelent o Feteasca regala - "Prince Stirbey" - Dragasani cu "Tempura of calamari".
La fel de placut pentru noi a fost sa remarcam ca Giuseppe Vaccarini, directorul executiv al ASI si-a adus aminte cu mare placere de vizita facuta in Romania, anul trecut, precum si de singura revista de vinuri romaneasca, Wine & Spirit Club (fosta Wine Industry). Cu ocazia discutiei purtate cu somelierii romani prezenti, domnia sa a primit cu placere atat numarul 3 al revistei, pe carei coperta si apare, precum si cel mai recent numar al acesteia, insotit de suplimentul in limba engleza. Acelasi mic dar a fost inmanat si presedintelui ASI, Kostas Touloumtzis. Ambii amfitrioni au fost incantati de gestul de curtoazie al firmelor care au sprijinit deplasarea noastra – firmele Culturalromtour, Transylvania SPRL - Belgia, Davino si revista Wine & Spirit Club – din partea carora le-au fost oferite cate o sticla cu excelentul cupaj Flamboyant, de la Davino si un set de cateva materiale despre vinurile romanesti si turismul nostru vitivinicol.
Onoarea si interesul de a fi gazda
Organizarea celei de-a XII-a editii, se pare ca a fost destul de complicata, pentru ca, initial, trebuia sa se desfasoare in Spania. |n final insa, sortii au facut ca tot Grecia sa gazduiasca aceasta editie. Trebuie spus ca lupta pentru deciderea gazdei acestui concurs este de inteles: nu e vorba numai de onoare, ci si de sumele enorme puse in joc de sponsori, precum si de cele cheltuite de spectatori. Dincolo de comentariile din culise, ramane de laudat efortul depus de presedintele ASI, Kostas Touloumtzis si de neobositul Giusepe Vaccarini, director executiv ASI, precum si, nu in ultimul rand, de catre autoritatile grecesti.
A fost interesant de urmarit si atentia acordata de statele reprezentate in competitie acestui eveniment. Astfel, in timp ce unele tari au organizat, anterior, concursuri nationale pentru desemnarea reprezentantului lor, altele nu s-au obosit sa faca acest lucru. Deasemenea, unii dintre concurenti au avut deplasarea si participarea sponsorizate de catre asociatiile nationale de profil, in timp ce altii si-au achitat singuri toate costurile. Din pacate, Romania s-a incadrat la aceasta categorie, neramanandu-ne decat sa speram in vremuri mai bune.
Wine&Spirit Club nr 8 mai-iunie